Meyve Suları Arasındaki Farkları Biliyormusunuz?

Sıkma %100 Meyve Suyu: Taze meyvelerden direkt sıkılan içindeki doğal meyve oranı %100’ü bulan içecek grubudur. Lony Meyve Suyu bu grubun içindedir. Lony Portakal Suyu %100 portakal içerir ve içerisinde hiçbir katkı maddesi içermez. Besin değeri en yüksek olan meşrubat %100 meyve suyudur. Lony Portakal Suyu kesinlikle konsantreden değildir.

Konsantre %100 Meyve Suyu: Meyveler sıkıldıktan sonra suyu uçurulur, konsantre edilir ve sonra uçurulan su miktarı kadar su ve diğer maddeler ilave edilerek meyve suyu haline getirilen içecek grubudur.

Meyve Nektarı: İçindeki meyve oranı meyve çeşidine göre %25 ile %50 arasında değişen meşrubat grubudur. Gıda kodeksine göre meyve nektarlarındaki meyve oranları şöyledir:

Detaylı Bilgi için Tıklayınız...

 

PORTAKAL SUYU

 

Portakal hakkında

Portakal, turunçgiller familyasından bir ağaç.Boyu 2-10 metre arasında değişiyor. Yaprakları sert, dayanıklı ve düz kenarlı. Kabuklarından portakal esansı elde ediliyor. Eczacılıkta ve gıda sanayisinde kullanılıyor. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılıyor. Portakalın çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri var. Çekirdeksiz cins olan yafa portakalı Finike, Mersin ve Hatay'da yetişiyor.

Kalın kabuklu ve uzunca meyveli. Kabuklarından reçel yapılır. Dörtyol portakalı ise çekirdekli .İnce kabuklu ve sulu.Washington, çekirdeksiz, Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz'de Rize çevresinde yetişiyor.

Portakal adlı meyvelerini sonbahardan ilkbahar sonuna kadar severek yediğimiz, sıkma meyve suyunu neredeyse yıl boyunca kana kana içtiğimiz Portakal meyvesini veren ağaç, Turunçgiller'dendir (Narenciyeler). Anayurdu Himalayalar'ın güneyindeki ülkelerden Çin'e kadar uzanan bölgeler olan portakal ağaçları, ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinin kıyı şeridinde bol bol yetiştirilmektedir..

10 m'ye kadar uzayan boyuyla portakal ağacı, Turunçgiller içinde en yüksek ağaç ve en uzun yaşayandır. Sağlam kök yapısı, dikine uzayan düz bir gövdesi ile düzgün bir dal yapısı vardır. Koyu yeşil renkli deri gibi sert ve dayanıklı olan yapraklarının kenarı düzdür.

Portakal Suyunun Yararları

Portakal, kanseri önlemeden, kanı temizlenmesinden karaciğeri çalıştırmaya, cildi güzelleştirmekten anormal doğumları önlemeye kadar pek çok şeye yarıyor

  • Portakal, bazı kanser türlerine yakalanma rizikosunu en aza indirger: Portakalı bolca tüketen kişiler, yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına göre mide ve pankreas kanserlerine yakalanma riskini en az taşıyan grubu oluşturmaktadır.
  • Portakal, içerdiği yüksek orandaki C vitaminiyle bedenin hastalıklara karsı direncini artırmaktadır: Çünkü bazı virüs türleri üzerinde öldürücü etkisi vardır.
  •  Portakal, kılcal damarları güçlendirmekte, bu damarların oluşturduğu sistemdeki kan dolaşımını hızlandırmakta, ayrıca damar tıkanıklıklarını önlemektedir: Bu ve yukarıda sözü edilen kolesterol düşürücü etkisiyle portakal, kalbimizin dostudur.
  • Ayrıca içerdiği zengin potasyumla yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur.
  • C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor.
  • Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor.
  • Damar tıkanıklığını önlüyor. Bir dizi başka araştırmada da, C, E vitaminleri ve beta-karotenin, damar tıkanmalarını önleyici etkisi saptandı.
  • Vücuttaki direnci arttırıyor.
  • Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı oluyor. . Başka bir B vitamini cinsi olan folat da, sağlıklı kan yapılmasına yardımcı olur.
  • Hazmı kolaylaştırıyor.
  • Enerji veriyor. Tiyamin ve folat da portakal suyunda bol miktarda bulunur. Tiyamin, ya da B1 vitamini, enerji üretimi üzerinde etkilidir
  • Yapılan araştırmalar, bacaklarda meydana gelen periferik damar hastalığının (Peripheral artery disease-PAD), damarlarda meydana gelen yağ birikmesinden kaynaklandığı ve kalp ile felç riskini de körüklediğini ortaya çıkardı. Araştırmalarda PAD hastalarında, PAD hastalığı olmayan insanlara göre iki kat daha fazla C vitamini eksikliği görüldü.
  • Portakalda B vitamini çeşidi olan folak ve folik asit de bulunuyor. Folik asit, hamilelik boyunca ve özellikle ilk üç ay çok gerekli. Bebekte Spina Bifida gibi anormalliklerin oluşmasını engelliyor.
  • Alyuvarların oluşmasına yardımcı oluyor, aynı zamanda yemeklerdeki besleyici maddelerin vücut tarafından emilmesini sağlıyor.
  • Soğuk algınlığı, grip, incinme, kalp hastalıkları ve felçten korur,
  • Portakal suyundaki bir antioksidan olan bioflavin damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller,
  • Ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar,
  • İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde öksürüğü azaltır,
  • Kanın pıhtılaşmasını, mide ve pankreas kanserini önleyici etkisi vardır,
  • İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Aynı zaman da potasyum cildin kuruyup kırışıklıkların oluşması da önler,
  • Bağırsak gazlarını söker, bağırsak parazitlerinin dökülmesini sağlar,
  • Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar,
  • Safra salgısını arttırır.
Küçük bir bardak portakal suyu, bir kadının günlük ihtiyacı olan C vitamininin yüzde 150'sinden fazlasını içerir. Portakal suyunda bulunan flavanoidler, C vitaminiyle birlikte, bağışıklığı artırır ve kan damarlarını güçlendirirler.

 

Organize Sanayi Bölgesi 2. Etap 21. Cadde Antalya / TÜRKİYE
T:
+90 242 258 18 48   F: +90 242 258 18 49  
 
info@nobeltarim.com