Portakal
hakkında
Portakal,
turunçgiller familyasından bir ağaç.Boyu 2-10
metre arasında değişiyor. Yaprakları sert,
dayanıklı ve düz kenarlı. Kabuklarından portakal
esansı elde ediliyor. Eczacılıkta ve gıda
sanayisinde kullanılıyor. Çiçeklerinden de
portakal çiçeği esansı yapılıyor. Portakalın
çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri var.
Çekirdeksiz cins olan yafa portakalı Finike,
Mersin ve Hatay'da yetişiyor.
Kalın kabuklu
ve uzunca meyveli. Kabuklarından reçel yapılır.
Dörtyol portakalı ise çekirdekli .İnce kabuklu
ve sulu.Washington, çekirdeksiz, Güney Anadolu
ve Doğu Karadeniz'de Rize çevresinde yetişiyor.
Portakal adlı
meyvelerini sonbahardan ilkbahar sonuna kadar
severek yediğimiz, sıkma meyve suyunu neredeyse
yıl boyunca kana kana içtiğimiz Portakal
meyvesini veren ağaç, Turunçgiller'dendir
(Narenciyeler). Anayurdu Himalayalar'ın
güneyindeki ülkelerden Çin'e kadar uzanan
bölgeler olan portakal ağaçları, ülkemizde
Akdeniz ve Ege bölgelerinin kıyı şeridinde bol
bol yetiştirilmektedir..
10 m'ye kadar
uzayan boyuyla portakal ağacı, Turunçgiller
içinde en yüksek ağaç ve en uzun yaşayandır.
Sağlam kök yapısı, dikine uzayan düz bir gövdesi
ile düzgün bir dal yapısı vardır. Koyu yeşil
renkli deri gibi sert ve dayanıklı olan
yapraklarının kenarı düzdür.
Portakal Suyunun Yararları
Portakal,
kanseri önlemeden, kanı temizlenmesinden
karaciğeri çalıştırmaya, cildi güzelleştirmekten
anormal doğumları önlemeye kadar pek çok şeye
yarıyor
-
Portakal,
bazı kanser türlerine yakalanma rizikosunu
en aza indirger: Portakalı bolca tüketen
kişiler, yapılan bilimsel araştırma
sonuçlarına göre mide ve pankreas
kanserlerine yakalanma riskini en az taşıyan
grubu oluşturmaktadır.
-
Portakal,
içerdiği yüksek orandaki C vitaminiyle
bedenin hastalıklara karsı direncini
artırmaktadır: Çünkü bazı virüs türleri
üzerinde öldürücü etkisi vardır.
-
Portakal, kılcal damarları güçlendirmekte,
bu damarların oluşturduğu sistemdeki kan
dolaşımını hızlandırmakta, ayrıca damar
tıkanıklıklarını önlemektedir: Bu ve
yukarıda sözü edilen kolesterol düşürücü
etkisiyle portakal, kalbimizin dostudur.
-
Ayrıca
içerdiği zengin potasyumla yüksek tansiyonun
düşürülmesine yardımcı olur.
-
C ve B
vitamini açısından zengin olan portakal,
insana dinamizm veriyor.
-
Portakal
içindeki C vitamini ince ve kalın damarların
yumuşak kalmasını sağlıyor.
-
Damar
tıkanıklığını önlüyor. Bir dizi başka
araştırmada da, C, E vitaminleri ve beta-karotenin,
damar tıkanmalarını önleyici etkisi
saptandı.
-
Vücuttaki
direnci arttırıyor.
-
Kanın
durulmasına ve temizlenmesine yardımcı
oluyor. . Başka bir B vitamini cinsi olan
folat da, sağlıklı kan yapılmasına yardımcı
olur.
-
Hazmı
kolaylaştırıyor.
-
Enerji
veriyor. Tiyamin ve folat da portakal
suyunda bol miktarda bulunur. Tiyamin, ya da
B1 vitamini, enerji üretimi üzerinde
etkilidir
-
Yapılan
araştırmalar, bacaklarda meydana gelen
periferik damar hastalığının (Peripheral
artery disease-PAD), damarlarda meydana
gelen yağ birikmesinden kaynaklandığı ve
kalp ile felç riskini de körüklediğini
ortaya çıkardı. Araştırmalarda PAD
hastalarında, PAD hastalığı olmayan
insanlara göre iki kat daha fazla C vitamini
eksikliği görüldü.
-
Portakalda B vitamini çeşidi olan folak ve
folik asit de bulunuyor. Folik asit,
hamilelik boyunca ve özellikle ilk üç ay çok
gerekli. Bebekte Spina Bifida gibi
anormalliklerin oluşmasını engelliyor.
-
Alyuvarların oluşmasına yardımcı oluyor,
aynı zamanda yemeklerdeki besleyici
maddelerin vücut tarafından emilmesini
sağlıyor.
-
Soğuk
algınlığı, grip, incinme, kalp hastalıkları
ve felçten korur,
-
Portakal
suyundaki bir antioksidan olan bioflavin
damarları ve kılcal damarları güçlendirerek
kalbin zarar görmesini engeller,
-
Ezik ve
çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar,
-
İçerdiği
C vitamini ve folik asit sayesinde öksürüğü
azaltır,
-
Kanın
pıhtılaşmasını, mide ve pankreas kanserini
önleyici etkisi vardır,
-
İçerdiği
yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine
yardımcı olur. Aynı zaman da potasyum cildin
kuruyup kırışıklıkların oluşması da önler,
-
Bağırsak
gazlarını söker, bağırsak parazitlerinin
dökülmesini sağlar,
-
Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar,
-
Safra
salgısını arttırır.
Küçük bir bardak portakal suyu,
bir kadının günlük ihtiyacı olan C vitamininin
yüzde 150'sinden fazlasını içerir. Portakal
suyunda bulunan flavanoidler, C vitaminiyle
birlikte, bağışıklığı artırır ve kan damarlarını
güçlendirirler. |